« Framtidens trädgård Vem frågar om barnens behov? »

Från industriell revolution till känslomässig evolution


De nya krav som barnen ställer på vuxenvärlden just nu är inte någonting felaktigt som måste åtgärdas genom att försöka få allting att fungera som förut igen. Det är en fullständig omöjlighet. Vår värld kommer aldrig att se ut som den en gång gjorde. Det vi upplever nu är en inre evolution till följd av den yttre revolution som vi alla är en del utav. Skolan i sitt nuvarande väsen är cirka tvåhundra år gammal. Den grundades i en tid då vi stod inför vår industriella revolution. Bara de senaste tiotals åren har den teknologiska utvecklingen expanderat bortom allt vi trodde var möjligt och det vi utbildar våra barn till idag är inte vad de kommer att behövas till i morgon. De tio mest eftertraktade arbetena i världen år 2010 fanns inte ens år 2004 (läst på nätet någonstans och betvivlar inte sanningshalten).

Rent förnuftsmässigt så förstår vi att det inte är våra barn som ska tvingas in i ett system som inte längre fungerar eller fyller deras behov utan att det är systemet som behöver anpassa sig efter barnen och den nya mänsklighet som just nu håller på att ta form. Att vi inte vet Hur? ger oss inte rätten att diagnostisera och stämpla våra barn med diverse bokstavsdiagnoser, droga dem och betrakta dem som en störning bara för att vi inte förmår hantera dem eller passa in dem i ett system som inte passar dem.

Vi behöver vara tillräckligt ödmjuka inför oss själva och inför våra tillkortakommanden för att inse att det snarare är vi – Vuxenvärlden – som för närvarande lider av en RMFS inför de förändringar vi står inför En ”Rådvill och Maktlös Frustrations-störning”. För att kommande generationer inte ska behöva stå lika maktlösa inför framtidens utmaningar behöver vi lägga grunden för ett utbildningssystem som hjälper barnen att växa utanför ramarna och tänka fritt, innovativt och kreativt. Vi behöver lägga grunden för en framtid av medvetna entreprenörer som vågar fantisera och drömma fram nya lösningar för vår mänsklighet. Vi behöver se att de metoder vi använder för inlärning idag inte är gynnsamma för denna utveckling och vi behöver välja någonting nytt. Vi behöver välja kreativitet framför konformitet och vi behöver se människor framför maskiner och ekonomisk vinning. Vi behöver i grunden välja nya värden för vår mänsklighet. Människovärdet.

Fundera över: Vad är viktigast i ditt liv? Vad drömmer du om? Vad längtar du efter? Om du visste att du inte kunde misslyckas vad skulle du göra då? Hur vill du bli ihågkommen när du lämnar livet? Vilka värden vill du lämna efter dig, till våra barn?

Sanna Nova Emilia2012-01-13 14:10:17    Permalink   

Dela med dig av "Från industriell revolution till känslomässig evolution" till dina vänner:


Kommentarer

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är markerade med *

*
*

Att lära med hjärtat - När kunskap och värde blir ett

Sanna Nova Emilia är aktuell med boken "Att lära med hjärtat - När kunskap och värde blir ett" (med förord av Lou Rossling).

Boken vänder sig till både skola och föräldrar med avsikten att föra in... Läs mer
Sanna Nova Emilia är aktuell med boken "Att lära med hjärtat - När kunskap och värde blir ett" (med förord av Lou Rossling).

Boken vänder sig till både skola och föräldrar med avsikten att föra in en ökad medvetenhet för våra barns känslomässiga och psykiska behov, samt ge vuxenvärlden en ökad förståelse för begreppen inifrånstyrning och utifrånstyrning och vikten av att bygga på barnens självkänsla och individualitet. I denna blogg delar Sanna med sig av sina tankar kring skolans utveckling för ett optimalt lärande, där våra barn får möjlighet att utvecklas kunskapsmässigt och känslomässigt på samma gång.

För att utvecklas optimalt som individ, grupp och samhälle behövs en ökad förståelse och ansvar för våra känslomässiga behov som grunden till all utveckling. Vi har länge fokuserat på att bygga upp vårt industriella samhälle. Det är nu dags att fundera på hur vi kan skapa ett mer mänskligt samhälle. Ett samhälle där hjärna och hjärta samarbetar!
Namn: Sanna Nova Emilia
Stad: Stockholm
Yrke: Föreläsare, författare, framtidsskapare och inspiratör
Arbetsplats: http://truehearteducation.com
 Följ bloggaren via RSS

Senaste blogginlägg
Skoljobb.seYrkesakademinMikaelgårdenMotala kommunTierps kommunAcademic WorkMotala kommunMotala kommunPops AcademyFalu kommunMotala kommunYrkesakademinMotala kommun