Trycket ökar på idrottsprogrammen


Det är inte det lättaste att försöka kombinera en utbildning med sitt favoritintresse, men när det kommer till idrott så har den möjligheten blivit allt större. De idrottsinriktade programmen på gymnasiet har både hjälpt till att ta fram elitidrottare, samt gett elever chansen att kombinera sina studier med det de tycker om att göra mest.

I takt med att forskning har visat att elever som idrottar varje dag även tar till sig utbildningen bättre, samt får en starkare och friskare hälsa, är det många som vill komma in på just ett idrottsinriktat program. Men trycket är hårt, och som med allt annat är det inte säkert att just den valda idrotten finns tillgänglig. Detta har däremot ändrats och det finns nu på några platser i Sverige möjlighet att läsa både bredare idrottsprogram, där man inte behöver välja en särskild sport, samt e-sportsgymnasium - för de som vill satsa på den växande, digitala sporten.

Möjliggör för elitsatsning

Det finns mängder av idrottsinriktningar tillgängliga på svenska skolor. Fotboll, ishockey och golf är de absolut populäraste men det finns också friidrottsprogram, ridsportsprogram och mycket mer. Att kunna kombinera en grundutbildning med sin idrott gör det möjligt för svenska idrottare att elitsatsa utan att behöva välja det ena framför det andra, vilket är fallet i flera andra länder.

En som har lyckats elitsatsa sedan den tidiga skolåldern är MFF- och tillika landslagsspelaren Oscar Lewicki. Han har både läst på fotbollsgymnasiet i Malmö samt deltagit MFF:s fotbollsakademi. Mittfältaren förlängde nyligen kontraktet med MFF, vilket man kan läsa mer om på: https://extra.bet365.com/news/sv/Fotboll/Allsvenskan/klart-lewicki-stannar-i-mff, och han hoppas nu få en plats i landslaget i VM till sommaren. Sverige är långt ifrån de förhandstippade nationerna, och deras odds på att vinna världsmästerskapen i Moskva är tyvärr skyhöga 126,00. 

E-sport som inriktning

Bland de traditionella idrottsinriktningarna kan man på flera platser i Sverige även hitta e-sportsinriktningar. Detta har både hyllats och kritiserats, då föräldrar och lärare inte förstår syftet med att spela datorspel på skoltid. E-sport har länge diskuterats om huruvida det ska räknas som en idrott eller inte, och Riksidrottsförbundet kommer inte att ta ett beslut förrän tidigast nästa år.

Däremot finns det flera fördelar med e-sportprogrammen, som handlar om mer än att bara spela datorspel. Eleverna får bland annat chansen att utveckla sina digitala och tekniska kunskaper samt sitt strategiska och analytiska tänkande. Utöver e-sportstiden motsvarar programmen en samhällsvetenskaplig inriktning.

För den som inte kan välja

Givetvis kan man inte ha ett utbildningsprogram för varje sport. Det finns det varken resurser eller möjligheter till. Men för att erbjuda ett alternativ till idrottsintresserade elever, vars idrott inte finns i ett fristående program, kommer man från och med hösten 2018 att ha ett idrottsprogram med inriktningen träningslära. Det kommer att göra det möjligt för elever att elitsatsa på sin idrott, oavsett vad den är, under skoltid. Det är Wisbygymnasiet som kommer att erbjuda det här programmet, och man hoppas nu att fler skolor kommer att efterhärma initiativet. 



2018-01-29 20:49:41    Permalink   

Dela med dig av "Trycket ökar på idrottsprogrammen" till dina vänner:


Kommentarer
Det ställs alltid krav på utbildningar, och idrott är en av dem. Jag har dock noterat ett högre tryck, även inom biologi och geografi.
Magdalena (2018-01-29 20:57:26)

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är markerade med *

*
*

Skoljobb.se

Namn: Redaktionen
Stad: Stockholm
 Följ bloggaren via RSS

Senaste blogginlägg
Motala kommunÅlands gymnasiumSkoljobb.seLundaskolanMotala kommunGöteborgs Stad Västra HisingenMikaelgårdenÅlands gymnasiumMotala kommunHalmstads kommunSmedjebackens kommunTanums kommunSödertälje kommun