« Kanske dags att bjuda in nya skolämnen?

Äntligen lättare att få glasögon eller linser


Det är inte billigt med linser eller glasögon och det är något som man är väl medveten om då man inte klarar vardagen utan. Därför är det glädjande att se att man från den 1 mars 2016 kan få bidrag för glasögon och linser i Västra Götalandsregionen upp till 19 år. Det här bidraget ger som mest 1000 kronor och man får det direkt i butiken när man kommer för att köpa glasögonen med ett recept.

Vikten av glasögon och linser

Den som aldrig har suttit där och gnidit sig i ögonen för att försöka förstå vad som händer längst fram i klassrummet vet inte hur jobbigt det här kan vara. Problem med synen kan leda till huvudvärk som ytterligare försvårar koncentrationen. Bara för att man är medveten om att det finns ett synfel så är det inte säkert att det görs något åt detta. Då glasögon kostar så pass mycket som de gör så kan det dröja innan man får den hjälp som man behöver.

Retad för fula bågar

Jag minns själv hur trist det var att få veta att jag behövde glasögon redan i grundskolan. Mina föräldrar tyckte inte att jag kunde hantera linser då de var rädda för att jag skulle få smuts i ögonen. Istället så fick jag de billigaste bågarna som fanns i den lokala optikerbutiken (det här var innan nätet och smarta webbutiker med ständig rea).

Om det här bidraget hade funnits då så hade jag kunnat välja något som jag tyckte bättre om och då hade jag sluppit känna mig som en gammal mormor i tjocka bruna bågar och glas som påminde om förstoringsglas.

Enklare att köpa glasögon och linser

När man väl har fått ett recept på glasögon så kan man alltså använda sig av det här bidraget. Om glasögonen kostar mer än den peng som man får så får man själv lägga till mellanskillnaden. Kostar glasögonen mindre så får man inte pengar till godo. Bidraget ges en gång men om synen försämras, eller förbättras, och man får ett nytt recept så kan man använda bidraget igen.

Även om det känns lite trist att tänka tillbaka på de där dagarna då det var så besvärligt att behöva glasögon så känns det nya bidraget som plåster på såren. Det går ju att använda till barnens glasögon idag, och det gör det så mycket lättare att få de synhjälpmedel som faktiskt behövs.

För fattiga studenter och familjer så är det här en viktig hjälp och något som helt klart kan få många unga att trivas lite bättre med sin situation.

Vad gäller linser eller glasögon så tror jag att mina föräldrar hade rätt. För barn så är det bättre med glasögon och jag har faktiskt själv fortsatt med bågarna då jag tycker att det är bekvämare än linser. Numera så finns det ju så moderiktiga glasögonbågar att det faktiskt är kul att behöva glasögon.2016-05-01 15:38:29    Permalink   

Dela med dig av "Äntligen lättare att få glasögon eller linser" till dina vänner:


Kommentarer

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är markerade med *

*
*

Tomas

Här kan du hitta mina tankar kring jobb & arbete. Både från egna erfarenheter men även idéer som jag ventilerar här på bloggen.
Namn: Tomas
Stad: Stockholm
 Följ bloggaren via RSS

Senaste blogginlägg
Motala kommunMagnetica Education ABUddevalla kommunSurahammars kommunMagnetica Education ABMotala kommunMotala kommunSurahammars kommunPops AcademyJönköpings kommun