Hej på Er alla hjältar i Skolvärlden!

Skriven av Alexandra Pascalidou den 2012-08-31 kl 10:54:09

Jag är glad över att jag bereds utrymme på Skoljobb för att utbyta tankar och idéer kring det viktigaste vi har- Skolan.

Jag vet inte om ni som är verksamma i skolans värld verkligen är medvetna om vidden och vikten av ert arbete. Om ni förstått hur avgörande ni är för samhället, för världen, för individen, för framtiden hade ni förmodligen skaffat er lite storhetsvansinne . I era händer vilar mänsklighetens samlade kraft och kompetens. Vid era läppar hänger morgondagens makthavare och maktlösa. Med era ord präglar och påverkar ni framtidens formgivare. Allt sker tack vare eller trots er. Allt kan härledas till er.

Om ni sitter där lite Lutherskt ödmjuka borde ni sträcka på er och ta er själva på större allvar. Kräva högre lön och bättre arbetsvillkor. Kräva respekt av kollegor, föräldrar och elever. Ni borde massera era egon, inse er egen storhet och så frön av framtidshopp hos era elever. Intala dem att allt är möjligt. Inspirera dem till stordåd. Ni vet att ni kan. Ni borde behandla alla lika oavsett härkomst, klass, kön eller religion och få dem att förstå att deras förmåga är lika obegränsad som fantasin.
Alla jag mött – från den vilsna taxichaffisen i Los Angeles som hamnade i fängelse till Zlatan – talar om sina lärare. De refererar alltid till sin skolgång, de tillskriver ständigt skolan skulden eller äran för sina öden. De nämner alltid en lärare som satte spår i deras barndomshjärtan.
 
Skolan ligger mig varmt om hjärtat. Jag har skrivit om mina skolor och mina lärare i mina böcker och artiklar. Jag har föreläst på hundratals skolor runtom i Sverige. Från Sjumilaskolan i Göteborg till Verner Rydénskolan i Rosengård och Sigtuna Humanistiska Läroverk. Från Umeå Universitet till Lärarhögskolor och folkhögskolor i fjärran småstäder. Med elever, lärare, skolledare har jag talat om rasism, demokrati, media, mångkultur, jämställdhet eller retorik.

Jag finns publicerad i läroböcker, jag har utlyst kröniketävlingar och agerat juryordförande och läst tusentals bidrag från elever i hela landet. Jag har lett skoldebatter med fackrepresentanter, medier, skolpolitiker och lärare och jag har skrivit otaliga krönikor som handlar om skolan och lärarrollen.

Ni har emellanåt en omänsklig uppgift. Ni ska inte bara förmedla kunskaper, baka eller banka in fakta, lägga en solid grund av allmänbildning, så frön för vidarebildning, ni ska också vara ställföreträdande föräldrar, vuxna förebilder, kryckor i en värld som haltar, ni ska vara kuratorer och kompisar, ni ska torka tårar och smitta skratt… Multipla roller med andra ord och ett enormt ansvar som ni bär på era axlar. Allt detta vill jag veta mer om. Allt detta kommer jag att skriva om. Oavsett var jag befinner mig i världen kommer jag varannan vecka att bidra med nya tankar och perspektiv. Låt oss föra en dialog. Vad roar eller oroar er? Vad är viktigast just nu? Vilka frågor förtigs? Välkomna att debattera och diskutera på Skoljobb och God skolstart önskar jag er alla!


Alexandra Pascalidou
Journalist, programledare, författare.
       Fler nyheter av Alexandra Pascalidou


Dela med dig av "Hej på Er alla hjältar i Skolvärlden! - Karriärnyheter" till dina vänner:


Kommentarer
Tack
Camilpbostetastren@gmal.com (2017-07-08 10:08:30)
Jag är en högst kompetent lärare både vad det gäller att kunna förmedla kunskap till alla och framförallt till att inge mina elever hopp och framtidstro. Denna förmåga har hjälpt mig dagligen i min lärartjänstgöring som har inneburit arbete både utomlands, arbete med barn med psykosociala behov och alla andra härliga individer som jag har mött under mer än 30 års arbete. MEN all min styrka,all min spontanitet, all min uppfinnesrikedom drunknar i dagens lärarjobb! Jag har lagt av-tacksam för alla fantastiska år! Jag har aldrig varit tyst om vår "situation" men nu har allt gått för långt! Jag tycker synd om mina barnbarn som ännu ite har mött dagens skola! Kan ngn sätta stopp för denna nedåtspiral som råder i skolan och bland dagens föräldraransvar? PS. Alla ni som tjatar om våra ledigheter: Ni hade inte orkat en vecka inom detta krävande yrke!! DS
Anne (2012-11-06 22:26:43)
Tycker att du, som de flesta människor som är både tjänstemän (lärare), rektorer, politiker intar ett perspektiv som försvårar livet för många i vårt land! För att kunna föra en dialog som du föreslog i ditt inlägg behöver man dämpa sitt "JAG" och LYSSNA på den man kommunicerar med. Detta är idag en bristvara, anser jag. Var och en är i huvudsak intresserad av SITT i första hand. Även du. Hade du varit intresserad på riktigt hade hälften av ditt inlägg inte handlat om dig själv, dina upplevelser och tankar utan ett engagemang i skolvärlden genom att efterlysa konkreta riktlinjer och göra research om dessa efterföljs eller inte.
Doris Tamm (2012-09-06 08:27:18)
Jag tycker självklart att vår lön är för låg. Efter att ha läst 4,5 + 2 år har jag ca en tredjedel av min mans lön.Hans utbildning är den samma 4,5 + 2 år vi har båda valt att specialisera oss, jag inom pedagogik och han inom teknik. Trotts detta så tycker jag inte att lönen är det största problemet utan den misstro som våra politiker har mot oss. I stället för att säga vad fantastiska är tittar de lite nedlåtande på oss och tänker, ni vet ju inte riktigt vad ni gör så bäst att vi lägger till lite fler nationella prov så det blir ordentligt. Gissa vilka signaler det skickar till allmänheten? Yes, vi är en skara inkompetenta människor som inte vet hur vi ska sköta vårt arbete. Vilken annan yrkesgrupp har dessa upprepade tester? Ett annat stort problem är att det bara är problemen som hausas upp i debatten. Skolan i Sverige är katastofal och lärarna klarar inte av det. Det är klart att det finns problem, men själv har jag en underbar arbetsplats med ytterst kompetenta och intelligenta kollegor. Vi trivs och arbetar fantastiskt ihop. Visst gnäller vi ibland, men oftast njuter vi tillsammans av att ha världens bästa arbete. Det vore underbart om media ibland kunde uppmärksamma de skolor som faktiskt lyckas göra ett fantastiskt arbete och når fina resultat. Det handlar inte om elevers förutsättningar när de kommer till skolan, det handlar främst om skolans attityd och förväntningar på eleverna. Barn kan och vill. Ge dem bara chansen och stanna kvar även när det blåser upp till s
Åsa (2012-09-05 23:11:43)
Oj det är riktigt tufft i skolan nu det behövs förändringar för både elever o lärare pengarna lön till lärararna är ett stort problem killarna drar sig undan att bli lärare o det är åter de låga lönen
Doina (2012-09-05 12:32:44)

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är markerade med *

*
*Fler nyheter

Öppenhet, empati och respekt

Ny krönika av Alexandra Pascalidou
Läs mer

Vi måste riva ramarna

Ny krönika av Alexandra Pascalidou
Läs mer

Flera brister i klagomålshantering

Var tredje huvudman har brister i klagomålshanteringen. Vissa vägrar dessutom ta emot kritik mot själva undervisningen, vilket de måste göra enligt lag.
Läs mer

Lärartjänster tas bort för att höja löner

Hallstahammars kommun ska dra ner på antalet lärartjänster för att kunna höja lönerna för de lärare som blir kvar.
Läs mer

Dåliga kunskaper om autism

Skolpersonal har ofta dålig kunskap om autism och ger dem därför inte det stöd de behöver. Det visar en granskning gjord av Skolinspektionen.
Läs mer

Få nyheterna till din e-postKarriärnyheter
Senaste blogginlägg
Skolbloggar
Nyheter via MyNewsdesk