Lärarna känner sig omotiverade

Skriven av Skoljobb Sverige AB den 2012-09-04 kl 14:21:33

Under augusti månad frågade vi Skoljobb.se:s besökare om de känner sig motiverade inför höstterminen. Hela 65 procent som deltog i undersökningen är inte motiverade.

Många faktorer kan spela roll i varför så många lärare känner sig omotiverade inför den kommande höstterminen. Men den troligaste faktorn är lönefrågan. Lärarfacken och Sveriges Kommuner och Landsting har ännu inte förhandlat om ett nytt avtal för lärarna och om förhandlingarna strandar utesluter inte Lärarförbundet strejk.

– En strejk är en nödvändig missnöjesaktion om vi inte kan komma överens i medlingen, säger Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande till TT.

Metta Fjelkner från Lärarnas Riksförbund utesluter inte heller strejk, men påpekar vikten av att förbunden måste vara överens innan de varslar om konflikt.
Totalt var det 484 personer som deltog i undersökningen. 314 svarade att de inte var motiverade.


Skoljobb Sverige AB
Skribent
 info@skoljobb.se      Fler nyheter av Skoljobb Sverige AB


Dela med dig av "Lärarna känner sig omotiverade - Lärarnyheter" till dina vänner:


Kommentarer
Jag kan säga att på min gymnasieskola där majoriteten av alla lärare fått upp till 25% mer jobb jämfört med för tre år sedan hat jag inte hört en enda lärare som inte sagt att det är trögt med arbetsglädjen. Så många pratar om det jag kallar söndagsångest - känslan av att jag vill inte att det ska bli måndag. Lärare som nått en bit över 50, men med många år kvar till pensionen pratar om att byta yrke, gå ner i arbetstid eller - de som har ekonomisk möjlighet - att pensionera sig i förtid. Inte för att egentligen få vara ledig, utan för att slippa slita ut sig de sista åren före pensionen... Jag funderar redan nu hur jag ska hinna rätta (visserligen inte i svenska) alla Nationella Prov i vår, 155 stycken som samtliga skrivs 21-23/5 och med ytterst kort tid till förfogande - även kalendertid alltså. Så ska ju allt det "vanliga" hinnas med fortfarande. Ingen ledighet för provrättning här inte. Rektorerna som jobbade som lärare i tre terminer för 15 år sedan (ett exempel från vår skola) vet faktiskt inte vad jobbet innebär längre!
Mimmi (2013-09-11 12:59:01)

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är markerade med *

*
*Fler nyheter

Öppenhet, empati och respekt

Ny krönika av Alexandra Pascalidou
Läs mer

Vi måste riva ramarna

Ny krönika av Alexandra Pascalidou
Läs mer

Flera brister i klagomålshantering

Var tredje huvudman har brister i klagomålshanteringen. Vissa vägrar dessutom ta emot kritik mot själva undervisningen, vilket de måste göra enligt lag.
Läs mer

Lärartjänster tas bort för att höja löner

Hallstahammars kommun ska dra ner på antalet lärartjänster för att kunna höja lönerna för de lärare som blir kvar.
Läs mer

Dåliga kunskaper om autism

Skolpersonal har ofta dålig kunskap om autism och ger dem därför inte det stöd de behöver. Det visar en granskning gjord av Skolinspektionen.
Läs mer

Få nyheterna till din e-postLärarnyheter
Lärarjobb
Senaste blogginlägg
Skolbloggar
Nyheter via MyNewsdesk