skoljobb.se

Nyheter

Ökning av lärarlöner i Kalmar

Bättre löner ska locka lärare till Kalmar och höja standarden på utbildningarna

Igår presenterades resultatet för årets löneförhandling mellan Kalmar kommun, Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund. Från och med april ökar lönen med 500 kronor mer än det nationella avtalet.

I genomsnitt så tjänar lärarna i Kalmar mindre än rikssnittet men har genom de senaste förhandlingarna fått en genomsnittlig ökning på 3,54 procent vilket motsvarar 864 kronor mer i plånboken varje månad. Det är att jämföra med det nationella huvudavtalet som ska ge 1,5 procent mer. Jonas Hellberg, ordförande i barn- och ungdomsnämnden säger att han har som målsättning att locka fler lärare till Kalmar.
-Min ambition är att Kalmar kommun ska vara en av Sveriges bästa skolkommuner.

Lärarna som undervisar årskurs 4-9 är prioriterade med en höjning på 4,27 procent eller 1112 kronor i månaden. Anledningen till detta är för att de har ett års längre utbildning och kommunen vill att utbildning ska löna sig.
- Vi vill få upp läraryrkets status och se till att de blir sedda och respekterade. Då kan vi inte ligga under snittet, säger Jonas Hellberg.

Finnanskrisen förra året bidrog till att man hade en viss försiktighet inom kommunen men i år vågar man satsa och har som mål att vara bland de topp tio i landet.
- Med den här satsningen bryter vi trenden i Kalmar kommun och vi prioriterar verkligen lärarnas löner, säger Jonas Hellberg.

Även lärarförbundet är nöjda med resultatet av förhandlingarna och ser detta som ett steg i rätt riktning för lärarna i Kalmar.