skoljobb.se

Nyheter

Klyftan mellan skolorna i Stockholm rekordstor

Snittbetyget höjts med 33 poäng i Stockholms bästa grundskolor sedan 1998, men för skolorna som befinner sig i botten har snittbetyget sjunkit.
Något som har med bakgrund att göra.

Snittbetyget höjts med 33 poäng i Stockholms bästa grundskolor sedan 1998, men för skolorna som befinner sig i botten har snittbetyget sjunkit.

Grundskolan bygger på ett betygssystem där du kan få totalt 0 till 320 poäng då du går ut nian, poängen är en utslagsfaktor då eleverna söker till gymnasiet.
Snittbetygen skiljer sig märkbart mellan de olika områdena i Stockholm, i rika Äppelviken, Bromma gick förra årets nior ut med anmärkningsbara 270,3 poäng. I fattiga Rinkeby gick snitteleven ut med mindre än hälften, 128,3.

Anne-Marie Lindgren. Har skrivit rapporten ”Varför växer skillnaderna?” för Arbetarrörelsens tankesmedja. Slutsatsen är densamma som i den rapport som lärarnas riksförbund presenterade i torsdags: skolan blir alltmer ojämlik.

I de fattigare områdena finns stora invandrargrupper, ofta med lägre utbildning, vars barn startar med ett handikapp, menar hon.

Men, det är hoptrasslat. Man får vara försiktig med att bara koncentrera sig på etnisk bakgrund. Föräldrarnas utbildning har definitivt stor betydelse, det finns samband mellan resultat och omständigheter i omgivningen.

Valfriheten har ökat konkurrensen mellan skolorna, menar Anne-Maria, den skapar en press på eleverna som inte enbart är av godo.

Men det stör mig när vi i partiet (Socialdemokraterna) talar om det som om friskolorna är problemet. Så är det inte. Utan friskolor skulle barnen på Gärdet ändå gå i skola där och barnen i Rinkeby gå i skola i Rinkeby.

- Det är klyftorna och segregeringen som gör att vissa barn har ohyggligt mycket sämre chanser. säger Anne-Marie Lindgren.

Klicka här om söker jobb i Stockholm

Relaterade artiklar: