skoljobb.se

Nyheter

Friskolejätten gör rekordvinst

Friskolekoncernen Academedia gjorde en ny rekordvinst senaste året, enligt den senaste årsredovisningen som nu blivit offentlig

Friskolekoncernen Academedia gjorde en ny rekordvinst senaste året, enligt den senaste årsredovisningen som nu blivit offentlig. SVT:s granskning visar att hela 900 miljoner av skattemedel beräknas gå till räntor när riskkapitalbolaget köper nya skolor.

Academedia, som ägs av riskkapitalister, är Sveriges största friskoleföretag och senaste året blev den högsta vinsten hittills med 208 miljoner kronor. 2009 var vinster 169 miljoner kronor. På detta betalar bolaget skatt men ägarna väljer att inte ta ut någon aktieutdelning.

-Vinsten går istället till att förbättra kvalitén och till att investera i nya skolor, säger Johan Hähnel presstalesman på riskkapitalbolaget EQT.

 

Riskkapitalbolagens affärsidé vid investeringar i skolor och vård är ofta inte att plocka ut höga årliga vinster, utan att få företagen att växa och bli större, och sedan sälja med rejäl vinst efter några år. Inom EQT går det i genomsnitt fem år innan man säljer vidare.