skoljobb.se

Nyheter

Skolinspektionen varnade Nossebro 2009

Redan 2009 kritiserade Skolinspektionen Nossebro skola för att sätta för höga betyg. Skolan gick ändå i rakt motsatt riktning och delade ut ännu fler överbetyg året därpå.

Redan 2009 varnade Skolinspektionen Nossebro skola för att sätta för höga betyg. Skolan gick ändå i rakt motsatt riktning och delade ut ännu fler överbetyg året därpå.

Nossebro skola i Västergötland har hyllats för att gått från botten till toppen i betygsstatistik på bara tre år. I går avslöjade DN att skolan sätter betyg som överstiger elevernas resultat.

Ulla-Britt Norin, undervisningsråd på Skolinspektionen, var ansvarig för tillsynen av Nossebro och riktade stor kritik mot att betygen inte sattes ”enligt grundskoleförordningens krav”.

Skolan skickade en förklaring till varför det blivit så och Ulla-Britt godkända svaret. Men Nossebro struntade i kritiken och istället satte ännu fler överbetyg.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner är djup oroad.

- Jag har ju också tagit del av Nossebros framgångssaga och blev mycket förvånad när jag läste detta, säger hon och menar att det är djupt olyckligt att betygsättningen visat sig vara så här rättsosäker på många skolor i landet. Vad som krävs nu är tydligare betygskriterier menar Metta Fjelkner.