skoljobb.se

Nyheter

Fler skolor tar hjälp av Expo Utbildning

Fler skolor söker stöd i arbetet mot rasism och främlingsfientlighet sedan valet i höstas, enligt stiftelsen Expo.

Fler skolor söker stöd i arbetet mot rasism och främlingsfientlighet sedan valet i höstas, enligt stiftelsen Expo.

– Jag tror inte att det betyder att främlingsfientligheten bland eleverna har ökat dramatiskt, utan snarare att åsikter som tidigare varit tabubelagda numera anses rumsrena, säger Jonathan Leman, utbildningsansvarig på Expo Utbildning.

Sverigedemokraterna valdes in i riksdagen för snart ett år sedan. Sverigedemokraterna blev dessutom fjärde största parti i Skolval 2010 och dessutom vågmästare. Fler skolor har sedan dess tagit hjälp av Expo Utbildning i hur de ska bemöta rasism och främlingsfientliga frågor.

– Jag försöker att ha en ödmjuk inställning och framtoning när jag är ute i skolorna. Självklart bemöter jag fantasisiffror och rena myter med fakta, men främlingsfientlig argumentation handlar ofta om förenklingar. Jag försöker sätta till exempel utlandsföddas överrepresentation i brottsstatistiken i ett sammanhang, men jag eftersträvar dialog, hellre än debatt, där olika parter bara försvarar sina åsikter, förklarar Jonathan Leman.

Jonathan Leman tror inte att den ökade efterfrågan från skolorna endast hänger samman med valen, utan också med att skolorna har börjat arbeta mer kontinuerligt med intolerans. / Av Skolvärlden